Yrittäjä - ultrajuoksija

Sijoitusblogini


Lyhyitä tiivistelmiä blogimuodossa yhdestä harrastuksestani. Ehkä joskus 2050 vuonna se voi olla vaikka osa ammattia, jos tuuri osuu oikein hyvin kohdilleen 30 vuotta putkeen:)

Luonteeltani olen rommari, mutta tietenkin myös pitkän linjan holdari, kumpaakin pitää olla sopivasti. Rommari, shorttari, tämä termi ei ole minulle ongelma; eikö se nyt ole ihan sama pelaatko laskun vai nousun puolesta, tai niinkuin minun tapauksessani; molempien puolesta ja kutakin lajia kerrallaan ja ajallaan.

Jos olet uusi vieras täällä, aloita vaikka alhaalta päin tarkemmasta Johdannosta alkaen. Uusimmat postaukset lisään tähän alle ylös.

PS. En tule analysoimaan tällä palstalla tarkemmin esim. mitä mikäkin termi tarkoittaa, hajauttaminen, inverse, vivutus, S&P, OMX, shorttaus, holdaus jne., jos kiinnostaa laajemmin niin käytä hakukoneita:)

 

Pörsseissä on kupla joka odottaa puhkaisuaan


28.02.2025

Välillä pientä tilannepäivitystä. USA:n pörssit ovat olleet kuplassa jo jonkin aikaa ja kupla on senkuin vain paisunut yhä edelleen. Useita osakkeita on ihan järjettömässä yliarvostuksessa joita en ymmärrä ollenkaan. Haukun Teslan ainakin ihan pystyyn, karmea yliarvostus ja kun kupla puhkeaa niin tullaan todella rajusti alas. Tesla on lupaillut FSD:tä jo 10 vuotta, niin että se on ihan lähellä ja muutaman kuukauden päästä valmis, tai ensi vuonna. Ei ole. Lupailut Kuusta ja Marsista, Rocket to the Moon, kaltainen hömppä on saanut paljon sijoittajia lankeamaan Elon Muskin kulttiin. Katselen sivusta kun se kultti murenee vähitellen.

Mutta ei ole arvostukset kohdallaan myös muilla TOP7-osakkeilla. Arvostuksiin on leivottu useiden kymmenien prosenttien GAGR:lla hirveät kertoimet. Ja kasvu ei vaan voi jatkua, mikä siinä on niin vaikea ymmärtää. AI-odotukset ovat ihan pilvissä ja kurssit sen mukaiset. Jos satut lukemaan tätä blogia niin mieti onko nyt ihan viimeinen hetki tehdä USA:sta EXIT. Toivottavasti tätä blogia lukee myös suomalaisten eläkeyhtiöiden johto, sillä tämä viisaus säästäisi nyt miljardeja ;) Toisin sanoen ei tietenkään lue.

Olen itse ollut nyt hyvin vahvalla käteispainolla. Salkussa on enää Faronia ja Outokumpua. Faronilla teen samalla pientä päiväkauppaa, sillä se heiluu voimakkaasti uutisoinnin mukana. Ostan kun on huonompaa uutista ja kurssi notkuu, myyn kun tulee parempia uutisia ja kurssi keulii. Nämä veivit ovat osuneet hyvällä prosentilla kohdilleen eikä vaadi edes mitään avaruustiedettä. Pidän kuitenkin peruspainon koko ajan jollakin tasolla, sillä yks kaks voi tulla uutisia partneroitumisesta ja silloin on hyvä olla salkussa tavaraa, sillä kurssi voi 2-3 kertaistua ihan hetkessä. Riskipaperi, ja jos lähdet kelkkaan niin se kannattaa ottaa huomioon. Potentiaalia on reilusti ylös, mutta aina on riski olemassa jyrkästi alas. Tarina on toki vahvistunut koko ajan kun faasien tuloksia on tullut lisää. Toistaiseksi ne ovat olleet vahvoja.

Outokumpu mörnii pohjilla, mutta olen varma että se lähtee taas sieltä keulimaan kun alkaa taas kunnon noususykli. Kurssi noussee silloin puolen vuoden tai vuoden aikana jopa tuplat. Outokumpu on velaton ja terveessä kunnossa, joten downgradea ei oikeastaan ole. Jonkinmoinen bottom level on noin kolmessa eurossa. Pidän sitä turvallisena valintana keskipitkällä aikavälillä, kun vaan jaksaa muutaman vuoden odottaa syklin huipulle.

Suomi on nyt melko turvallinen sijoituskohde. Monia osakkeita vaivaa nyt krooninen aliarvostus, mutta kyllä ne sieltä korjaantuvat kun malttaa vaan odottaa. Toki kurssit voi nyt vähän laskeakin muun maailman mukana. Kannattaa olla hereillä ja lisäillä tasaisesti varsinkin kun ollaan OMXH:ssa alle 10 000 tasoilla.

 

Pörssi mörnii, Faron valopilkkuna


26.08.2024

Kun pörssi (OMXHPI) kulkee vaakasuoraan on päivityksetkin tähän blogiin junnanneet paikoillaan. Mutta vaikka yleisindeksi vetääkin sivuluisua on joukossa kuitenkin melkoista vuoristorataa tarjoavia osakkeita.

Olen aiemmin nostanut esiin lääkekehitysyhtiö Faronin pariinkiin otteeseen ja seurannut sen matkaa hyvinkin tarkkaan. Omista sijoituksistani olen perehtynyt siihen itse asiassa eniten, mutta niin on pitänytkin sillä opiskeltavaa on riittänyt. Faronilla oli kesäkuussa osakeanti ja kurssi niiasi hyvin lähelle euroa antihinnan ollessa tasan eurossa. Osallistuin itsekin antiin, sillä usko tähän tarinaan on vain vahvistunut vahvistumistaan. Kesän kuluessa on sen jälkeen tullut hyviä FDA-uutisia ja todennäköinen partneroituminenkin on hyvin lähellä. Nämä yhdessä ovat nostattaneet kurssia antihinnasta +140%. Möin osan positiosta hyviin FDA-uutisiin, mutta salkkuun jäi vielä useampi tuhat kappaletta Faronia. Jos kaikki menee putkeen, tästä voi vielä saada omansa pois moninkertaisesti. Nyt ollaan jo tukevasti plussalla.

Amerikan ja Saksan pörssit ovat huidelleet ATH-lukemia tänä vuonna. Niihin en uskalla koskea enkä koske varsinkaan nyt edes pitkällä tikulla. Potentiaalia alas päin alkaa olla omaan makuun jo aivan liikaa. Toki sitä potentiaalia on edelleen myös ylöspäin, mutta odotan isompaa tasokorjausta alaspäin vuoden sisällä.

Yksi yliarvostuksen ilmentymä on Tesla, jonka tarinaa en ole vieläkään ymmärtänyt. Sopulit seuraavat Elon Muskia ja nielevät kaikki hehkutukset persettään myöten niin että ruskea vilkkuu jo housuista. FSD:n mind blowing amazing awesome to the moon -versio taitaa olla nyt 12.2.6. En viitsi edes tarkistaa kun sekin oli taas se versio jossa on miljoonan prosentin parannus edelliseen. Mutta huumoria se tarjoaa jos ei muuta; nauran aina kun tulee taas uusi versio ja hirveät hehkutukset siitä. Onneksi en ole hetkeen nähnyt videoita paskat housussa vanhainkodin käytävää kulkevasta Teslabotista.

 

Ennustaminen on helppoa


28.02.2024

Olen parissakin aiemmassa postauksessa puhunut DAX:n 18 000 pisteestä, mm. 20.12.2021. Sen ohessa oli myös hienoakin hienompi ala-asteen piirustuskilpailutason käppyrä, jossa piirtelin raakoja suuntaviivoja sille miten DAX nousee ensin 18 000 pisteeseen ja sitten muutamia vuosia myöhemmin tulee rikkomaan 20 000 pisteen rajan. Mutta tämän ennustaminen ei vaadi mitään erityisempiä lahjoja, pörssi yksinkertaisesti vain toimii niin. Indeksin suuntaan vaikuttaa tasaisen varmasti mm. inflaatio, maailman väkimäärän kasvu ja maailman talouskasvu. Lisäksi indeksin suuntaan vaikuttaa se millä tavalla yritykset toimivat sen suhteen jakavatko tuloksen osinkoina vai omien ostoina. Taloudessa ei tarvitse tapahtua varsinaisesti mitään niin tuo 20 000 saavutetaan. Kysymys on lähinnä siitä että miten käyrä (sentimentti) kehittyy matkalla ja milloin taso saavutetaan.

Helsingin pörssissä ei ole tapahtunut vastaavaa kehitystä vaan se on jäänyt mörnimään ja parin vuoden aikajänteellä laskenutkin. Tämä johtuu pitkälti Suomen hyvin syklisestä vientivetoisesta teollisuudesta; lähinnä metsä- ja metalliteollisuuksista. Mutta toki myös siitä tosiasiasta että Helsinki on reuna-alueen pörssi ja tällä hetkellä sitä painaa myös Venäjään liittyvät riskit. Muistutan kuitenkin tässä yhteydessä että jos vertailet eri indeksien kehitystä tai kun näet näitä vertailuita niin kannattaa tutustua aina samalla
1. inflaatiokorjattuun indeksiin sekä erityisesti
2. osingot sisältävään indeksiin, Helsingin tapauksessa OMX Helsinki GI.
Laitoinkin tähän alle OMXHGI käppyrän, ei loppujen lopuksi lainkaan niin huonoa kehitystä!

 
Kotimaiset osakkeet. Nostin esiin aiemmin lääkekehitysyhtiö Faronin ja niinhän siinä kävi että poltin itse siinä vähän näppejäni. Reilu viikko sitten Faron ajoitui rahoitusongelmiin ja kurssi on viikon aikana puolittunut. Onneksi ei ollut kuin 1,5 kiloa kiinni, joten vaikutus on tyyliin 0,5% koko salkkuun. Ja toisaalta strategia oli aiemmin että "osta kolmosesta ja myy nelosesta", joka tuotti pari kertaa pienen kolminumeroisen summan ja mikä kompensoi tappioita. Tappio tosin ei ole vielä realisoitunut vaan katson tämän kortin loppuun asti. Faron on edelleen hyvin lupaava aihio, jossa perusasiat eivät ole muuttuneet mihinkään. Joko häviät paljon tai voitat paljon. Lottopaperi, joka sopii vain paljon riskiä sietävälle.

Tällä hetkellä kotimaisista osakkeista kiinnostelee erityisesti metsäyhtiöt. Nyt kun ollaan syklin pohjalla niin voisi olla hyvä hetki nousta kelkkaan. Sellun hinnoissa tapahtui jo pieni nytkähdys ylöspäin ja jos suunta jatkuu niin yhtiöiden kurssit seuraavat haukkana perässä.

Vety. Tämä sektori on kyllä vaatinut melkoista kärsivällisyyttä. Olen itse täysin varma että se lyö jossakin kohtaa läpi, mutta olen vain odottanut ja odottanut jotain isompaa merkkiä. Penniäkään en ole uskaltanut laittaa vielä kiinni, mikä on sinänsä ollut erittäin hyvä päätös, sillä monet hypet ovat tulleet luokkaa 90% alas huipuistaan. Hype oli ja meni liian aikaisin. Nyt voisi olla hyvät ajat lyödä rahaa tähän kiinni, johonkin hyvin hajautettuun indeksiin kenties. Mutta jos aloittaisin niin aloittaisin vasta varovaisesti pienillä kuukausierillä. Ehkä ne jotka ovat sen jo tehneet hiljattain ja jatkavat nyt panoksien lisäämistä, hierovat käsiään 5-10 vuotta myöhemmin. Ehkä.

Ja loppuun jo perinteeksi muodostunut Teslavittuilu. En ymmärrä miksi Teslabullit eivät tajua että se seuraava FSD:n 12.2.2 versio ei ole se mindblowing amazing to the moon -versio. Ja tiedän että se ei ole myöskään versio 12.2.3, eikä versio 13.1.2, ei versio 13.3.3, eikä, eikä... vai miten nämä "hienot" versiot sitten numeroidaankin. 5-levelin FSD on vielä kaukana ja oman näkemykseni mukaan niin kaukana että itselläni ei siihen ole edes mitään näkemystä. Muuta kuin että se ei todellakaan tule lähiaikoina. No, ovatpas Teslabullit nyt hehkuttaneet myös valtavan hienoa Teslabottia. Minusta se muistuttaa lähinnä vanhainkodin käytävällä rollaattorilla kulkevaa vanhusta, paskat housuissa. Etsi, katso ja totea ihan itse.

 

Mollivoittoinen tunnelma jatkuu


05.10.2023

Odottavan aika on ollut pitkä. Koska osakepaino on ollut lähes maksimissa jo keväästä lähtien, en ole pystynyt tekemään muuta kuin istumaan käsien päällä. Käteistilanne kyllä parani ihan hiljattain, mutta arvannette mihin nekin ylimääräiset sitten tuli laitettua. Tällä kertaa sipaisin satsin Fortumia ( [ät] 10.31), jonka uskon olevan hyvin pitkällä aikavälillä turvallinen valinta ja tuonee tasaista osinkovirtaa.

Toisaalta on aina hyväkin että sitä käteistä ei välttämättä ole ylenmäärin. Olisin luultavasti lyönyt panoksia vetypuoleen koko puoli vuotta, mutta tässä kohtaa voin huokaista helpotuksesta, sillä monet vetylaput ovat suorastaan romahdelleet syksyä kohden. Epävarmuudet sen suhteen tuleeko vetytalous vai ei ovat lisääntyneet. Jos Trumpista tulee uusi pressa, onko se merkittävä uusi negatiivinen ajuri? Toisaalta kurssit on nyt lyöty niin alas että joku ETF-kuukausisäästäminen vetysektorille voisi olla hyvinkin viisas veto.

Täytyy myöntää että olin täysin väärässä Ukrainen sodan kestosta. Jossakin kohtaa veikkailin että se loppuu kesäkuussa 2023, mutta tällä hetkellä näyttää siltä että loppua ei näy. Toivon olevani taas väärässä tällä ei-näy -näkemyksellä.

Yleisesti ottaen nyt kun ollaan OMXH:ssa lasketeltu jo yli 30 prosenttia huipuista, on edelleen hyvää aikaa lyödä börsään kaikki mitä irti lähtee. Tällä ajatuksella jatketaan eteenpäin ja kärsivällisyyteni kyllä riittää.

 

Ei aina mene niin kuin ajattelee tai toivoo


21.04.2023

Muutaman kuukauden hiljaiselon jälkeen on taas aika miettiä vähän tekemisiä. Tai pikemminkin tekemättä jättämisiä. En ole tehnyt salkussa juuri mitään viimeisten kuukausien aikana vaan olen lähinnä istunut käsieni päällä. Eilisen Nokian vaisun tuloksen siivittämänä tämä päätös on ollut huono ja salkku näyttää aika roimaa miinusmerkkiä. Teknisessä kuvassa kun Nokiallakin on ollut suht. hyviä kevennys- ja toisaalta vastapainona lisäyspaikkoja. Olen kuitenkin odottanut että milloin Nokia lyö kanavasta ylöspäin, joten en ole uskaltanut tehdä veivauksia. Vaisun tuloksen myötä se iski nyt sitten kanavasta alaspäin. Uskon kyllä edelleen Nokian tuloksentekokykyyn ja ennenkaikkea siihen että Nokia tulee lisäämään omistajien palkitsemista. Kassa pullistelee ja Nokia tulee purkamaan tuottoa isolla prosentilla osinkojen ja omien ostojen muodossa. Uskon että se tulee vihdoin ja viimein näkymään myös kurssissa 1-2 vuoden aikajänteellä. Positiivista nostetta soisi myös tulevan lisenssikaupoista, jotka ovat venyneet nyt turhan pitkiksi.

Laajemmassa kuvassa pörssit ovat vedelleet viime kuukausina lähinnä henkeä, poislukien DAX, joka on ihmeellisesti kolkutellut jo ATH:ta n. 16 000 tasolla. Olen toki aiemmin jo ennustellut että DAX pyyhkii n. 18 000 pisteeseen parin vuoden sisällä. Tietysti tähän vaikuttaa ratkaisevasti mm. Ukrainan sota. Monilla aloilla ihmiset ovat nyt jarruttaneet isoja ostoja (asunnot, autot, remontit...) ja tämä tulee kyllä aikanaan sitten purkautumaan korkeampana kysyntänä. Toki tämä näkyy myös yritystasolla, sillä yritykset puolestaan ovat jarruttaneet investointejaan. Nyt pitää vain malttaa odottaa vuosi tai pari että tämä paine lähtee purkautumaan! Tulen siis ainakin itse pitämään lähiajat ison painon osakkeissa ja lisäämään niihin kaiken mitä irti lähtee.

Kotimainen pörssi on ollut sieltä vaisuimmasta päästä. Itse odotin pientä tasokorjausta NATO-jäsenyyden vahvistumisesta, mutta ainakaan vielä se ei ole näkynyt millään tavalla. OMXH:ssa on kummallisia aliarvostuksia, joita en tahdo itsekään ymmärtää. Siihen joukkoon kuuluu edellä mainittu Nokia, mutta myös monia muita viime vuosina hyvää jälkeä tehneitä yrityksiä kuten Outokumpu. Outokumpu on nettovelaton yhtiö ja näen siinä ison nousupotentiaalin jos ja kun seuraava sykli lähtee paisumaan ja terästen hinnat taas enemmälti sen myötä nousemaan.

Hyviä ostopaikkoja on paljon muitakin ja pakko nostaa yhtenä esimerkkinä lääkekehitysyhtiö Faron. Erityisesti huomioni keskittyy Bexmab-kehitykseen (Bexmarilimab), joka on tällä hetkellä faasi I -vaiheessa. Alustavat tulokset ovat olleet varsin lupaavia. Matka on kuitenkin vielä pitkä faasi II (H2 2023?) ja faasi III vaiheineen, mutta jos tulokset ovat jatkossakin hyviä, on Faronissa kova nousupotentiaali. Hyvien tuloksien myötä se on luonnollisesti myös hyvin potentiaalinen yritysostokohde kenties hyvinkin suurella preemiolla. Riskikohde, johon ei kannata lähteä isolla painolla, mutta tämä voisi olla hyvä palanen riskiä sietävän salkkuun.

Ja loppuun pieni huumoripläjäys ja kevyttä vittuilua Teslabulleille. Olen tässä suurin piirtein pari vuotta ihmetellyt Teslan järjetöntä yliarvostusta. Tähän kohtaan siis ennustan että Tesla ennustaa FSD:n valmistuvan vuonna 2024. Ennustan myös että vuonna 2024 Tesla ennustaa FSD:n valmistuvan vuonna 2025. Uskon myös että ennustukseni vuodelle 2025 toteutuu, jolloin Tesla ennustaa FSD:n valmistuvan vuonna 2026. Ymmärsitte varmasti pointin, joten en jatka tätä pidemmälle :)

 

Järki on palautumassa markkinoille


27.12.2022

Järki on palautumassa, ei vielä kuitenkaan palautunut! Olen aiemmin manaillut miten järjettömiä valuaatioita mm. Teslalla on ollut. Se on ollut sieltä pahimmasta päästä kaikkine FSD, Semi yms. hehkutuksineen. Itse olen käyttänyt järkiperäisenä arvonmäärityksenä valuuatiota per myyty auto. Teslalla tämä oli reilu vuosi sitten yli miljoonan per myyty auto. Kyllä, yli miljoonan per myyty auto! Samaan aikaan monilla muilla autovalmistajilla se on noin 10k per myyty auto.

Järki onkin vähitellen palaamassa markkinoille ja monet kuplautuneet osakkeet ovat laskeneet roimasti alaspäin, myös Tesla (n. 360$ -> 120$). Mutta, varovainen kannattaa olla edelleen sillä Teslan markkina-arvo (~400$ miljardia) on yhä edelleen suurempi kuin vaikkapa yhdistelmän BMW + Mercedes + NIO + Polestar yhteensä. Esimerkiksi BMW:n markkina-arvo on noin 55 miljardia. Kuten arvata saattaa, Teslan valuaatio on edelleen sellaisella tasolla että laskuvaraa on edelleen enkä itse koskisi siihen pitkällä tikullakaan, en edes 60$ tasoilta. Palatkaamme arvoon valuaatio per myyty auto. Jos Tesla myy vuonna 2023 kaksi miljoonaa autoa ja jos sen osakkeen arvo säilyy 120 dollarissa, on valuaatio per myyty auto yhä peräti 200 000 dollaria! Aika helvetisti on siis edelleen leivottu kasvuodotuksia. Aivan liian korkeita kasvuodotuksia, jotka eivät vaan voi toteutua. Aika paljon saisi mm. Teslan mallivalikoimassa tapahtua ettei vääjäämätön suunta alaspäin tapahtuisi. Ei kaksi kulahtanutta mallia, Model 3 ja Y, riitä mihinkään.

Laajemmassa kuvassa ollaan tultu aika paljon jo alaspäin. Nasdaqin osalta ei olla enää hirveän kaukana indeksin puolittumisesta sitten noin vuoden takaisten huippujen. Monet yhtiöt alkavat olla ihan ostohinnoissa ja itse seurailen mm. AMD:n ja Nvidian kehittymistä. Molemmissa on nousupotentiaalia mm. AI:n puolella. Tulisiko ChatGPT:n kaltaisista tekoälyboteista uusi "hakukone" mistä löytyy vastaukset moniin kysymyksiin ja paljon paljon muuta. Jos AI ottaa lisää isoja askelia, voi juuri AMD:n ja Nvidian kaltaiset toimijat saada ison buustin taustalla, sillä jollakin raudalla ne AI:n vastaukset on pyöräytettävä.

Nostan tähän vielä ympäristöpuolen, vaikka se onkin ollut esillä jo useampia vuosikymmeniä. Kunhan typerä Venähän hyökkäyssota Ukrainassa loppuu, alkaa katseet kääntyä taas maapallon pelastamiseen. Se lienee selvää että vetytalous tulee jossakin muodossa, mutta mikä on sen osuus mm. henkilöautoliikenteessä, jää nähtäväksi. Mitään yksittäisiä osakkeita en lähde poimimaan, sillä tuleva voittaja tai voittajat ovat vielä liian isoja kysymysmerkkejä. Harkitsen itse siksi ihan perus Vety-ETF:ää. Vedyn tekemiseen tarvitaan valtavasti sähköä, joten sähköpuoli on väkisinkin vahva tulevina vuosina; kysyntää tulee riittämään ja se satanee mm. Fortumin ja Exelin laariin. Ympäristöpuolella toinen mielenkiintoinen suuntaus on vaateteollisuuden puolella ja pakko nostaa framille kotimainen Spinnova. Hyvässä tapauksessa siinä on aivan valtavasti nousupotentiaalia, toki myös riskinsä.

Tässä muutamia ajankohtaisia nostoja ja aika näyttää mihin suuntaan pörssit kulkevat tulevana vuonna 2023. Pörssit ovat jo niianneet voimakkaasti enkä usko että tästä mentäisiin enää juurikaan alaspäin. Odotan että vuoden 2023 loppupuolella voidaan päinvastoin mennä hyvinkin voimakkaasti ylöspäin.

 

Kohdataanko Euroopassa pian supersykli?


08.07.2022

Jos unohdetaan tässä kohtaa Ukrainan sota ja paneudutaan hieman mitä tapahtuu markkinoilla laajemmin, tai pikemminkin mitä kenties tulee tapahtumaan lähivuosina tai vuosikymmeninä. Eurooppa on ollut tähän asti hyvin riippuvainen tuontienergiasta, kaasusta ja öljystä. Miljardeja euroja valuu kolmansiin maihin päivittäin, varsinkin nyt kun energian hinnat ovat pilvissä.

Euroopassa on kuitenkin alkanut jo vihreämpi kausi ja monissa maissa on panostettu paljon mm. tuulivoimaan (tilasto kapasiteetista). Aurinkovoima on sekin kasvattanut osuuttaan eikä sovi unohtaa kaikkia muita vaihtoehtoisia energiamuotoja kuten bio- ja synteettisiä polttoaineita. Ja suurin hype on tällä hetkellä vetytaloudessa, josta on povattu ratkaisua raskaaseen ja lentoliikenteeseen. Korkeiden öjyn ja kaasun hintojen vuoksi tämä murros on kaiken lisäksi nopeutunut.

Mitä tapahtuu kun Euroopan massiivinen energiarahavirta kääntyykin sisäänpäin? Kun öljyn ja kaasun kulutus alkaa merkittävämmin laskea, tulee se väistämättä johtamaan niiden hinnanlaskuun, mikä edelleen nopeuttaa rahavirtojen kääntymistä. Alijäämäisistä valtioista tulee vähitellen ylijäämäisiä. Jo nyt Euroopan osakemarkkinat ovat lisäksi paljon aliarvostetummat kuin Yhdysvaltojen, sillä Yhdysvallat on mm. päässyt hyötymään omista kaasu- ja öljyvarannoistaan. Viekö nämä tekijät keskipitkällä aikavälillä Euroopan ennennäkemättömään supersykliin? Ihan hetkessä tämä ei tapahdu, mutta jo vuonna 2030 Euroopan uusiutuvan energian osuuden on laskettu olevan jo noin 50% kulutuksesta.

Suomi on muuten hyvä esimerkki siitä millainen energiamurros on käynnissä. Vielä muutama vuosi sitten Suomi oli merkittävästi energia-alijäämäinen; Suomi oli täysin riippuvainen tuontienergiasta. Suomen tuulivoimakapasiteetti on viimeisen viiden vuoden aikana kaksinkertaistunut ja uutta tuulivoimaa on rakenteilla ennätysmäärät. Eikä Suomenkaan osalta voida unohtaa aurinko-, bio- ja muiden vaihtoehtoisten energiamuotojen osuutta. Aurinkovoimakapasiteetti on kaksinkertaistunut vain kahdessa vuodessa ja kokonaisuudessaan aletaan lähestymään yhden vanhan ydinvoimalan tuotantoa. Lisäksi Olkiluoto 3:n valmistuminen tulee vaikuttamaan merkittävästi tasapainoon ja lähivuosina Suomi voi olla jo energiaylijäämäinen, siitäkin huolimatta että sähköisten autojen määrä tullee merkittävästi lisääntymään.

Kun markkinat on nyt kuopassa niin nyt on erittäin hyvä paikka lähteä mukaan tähän murrokseen. Oman näkemykseni mukaan hyviä kohteita löytyy vety- mutta edelleen myös mm. EV-puolelta. Voisiko yksi murroksen suurista hyötyjistä olla lentoyhtiöt? Jos ja kun matkailu vihertyy ja sitä myöten tulee lisääntymään niin hyötyjiä voisi löytyä myös siltä saralta. Entä häviäjät? Takuuvarmasti perinteiset öljy- ja kaasuyhtiöt sekä ne (velkaiset) yhtiöt joilla ei ole varaa lähteä investoimaan tähän murrokseen.

 

Kupla puhkesi


30.04.2022

Edellisestä postauksestani vaihtoehdot a ja b ovat määrittäneet pörssien suuntaa viime viikkoina. Ukrainan sodan eskaloitumisen riski on edelleen olemassa länsimaiden syytäessä entistä raskaampaa aseistusta Ukrainaan ja tuhotöiden hieman laajetessa myös mm. Transnistriaan ja Venäjän maaperälle. Toki noissa on ollut kysymys Venäjän false flag -operaatioista ja kaikki länsimaalaiset ainakin näkevät tämän läpi.

Sodan jatkuminen on tarkoittanut kalvaavan epävarmuuden jatkumista ja se on johtanut jo kuplan puhkeamiseen. Korkealle yliarvostetut, nykymuotisanoilla "Forward PE" (termi jota vihaan yli kaiken) höystetyt kuplaosakkeet ovat tulleet rymisten alas. Ja monessa on edelleen varaa tulla rajustikin alas, Tesla, Apple, suomalaisista mm. QT. Kun rajujen kasvulukemien päälle tulee väkisinkin huonompia lukemia, ellei jopa ihan miinuslukemia, heittää mm. edellä mainittu Forward PE häränpyllyä ja sen jälkeen käyrät sojottavat rankasti alaspäin. Odotan suurella mielenkiinnolla mm. QT:n kakkoskvartaalin lukemia. Viime vuonna se oli erittäin vahva järisyttävin kasvulukemin ja vertailukohtana se voi tarkoittaa tälle vuodelle jopa miinusmerkkistä lukemaa. En omista QT:tä, enkä näillä hinnoilla aio missään nimessä omistaakaan, mutta voisin harkita kelkkaan hyppäämistä 40-60:n kurssitasolta (kurssi nyt noin 90e). QT on kuitenkin yhtiö, jolla on potentiaalia jatkaa voimakasta kasvua lähivuodet, enkä yllättyisi yhtään että kurssi on parin vuoden sisällä 200:n paikkeilla. Mutta korkean riskin vuoksi odotan ensin kunnon yskähdystä ennen kuin lähden siihen leikkiin mukaan.

Käteispainoni on nyt noin 20%. Olen tehnyt viime viikkoina pari pientä täsmäkevennystä salkkuun, jotta on varaa ostaa lisää osakkeita, jos ja kun karhumarkkina tässä jatkuu. Kyttään sopivia paikkoja. Tietyt osakkeet pysyvät salkussa, mm. Nokia hyvin suurella painolla, sillä se on nykyhinnoin hyvin aliarvostettu ja kelkassa pysyminen varsin turvallista.

Jos et ole vielä markkinoilla niin nyt on erittäin hyvä aika alkaa silmäilemään ostopaikkoja ja aloittaa ostot! (ei ole sijoitussuositus)

 

WisdomTree kokemuksia - älä osta!


24.03.2022

Yleistä pohdintaa alkuun. Viime päivinä börsät ovat menneet lähinnä vaakasuuntaan ja Ukrainan sodan kulku tulee ohjaamaan kurssikehitystä lähiviikkoina.

a) Sodan pitkittyessä suunta jatkunee hieman alaviistoon.
b) Jos sota eskaloituu laajemmaksi, voi tulla vielä isompia korjausliikeittä eteen.
c) Rauha tai rauhaan vahvasti viittaavat tekijät johtaisivat puolestaan melko varmasti indeksien keulimiseen.

OMXH:n osalta nousupainetta tuo mahdollinen Suomen NATO:oon liittyminen, jolloin kansainväliset sijoittajat näkisivät tänne sijoittamisen taas valoisampana. Rauha + NATO voisi tarkoittaa OMXH:n osalta hyvinkin jopa 10-15 prosentin nousua.

Käteispainoni on tällä hetkellä aika pieni, vain noin 10 prosentin luokkaa. Pieni varauma on hyvä olla kohdan a varalle.

Kerrotaan kuitenkin tähän väliin yksi tarina rahastosijoittamisesta, jotka eivät mene aina niin putkeen. Kerrottakoon myös välikaneettina se että olen hyvinkin rahastovastainen, sillä niillä eivät rikastu yleensä kuin rahastojen liikkeeseenlaskijat / hallinnoijat. Kulurakenteisiin kannattaa aina perehtyä hyvin hyvin tarkasti, samoin mm. siihen miten hyvin ovat noudattaneet vaikkapa indeksiä. Nyrkkisääntönä sanoisin että jos rahaston kulut ovat yli prosentin, älä koske. Noin viikko takaperin sain kuitenkin kuningasajatuksen lähteä shorttaamaan nikkeliä. Käytännössä ostin rahastoa WisdomTree Nickel 1x Daily Short. Nikkelihän piikkasi reilu viikko sitten peräti 100 000 dollarin tietämissä. Olin jokseenkin varma että se on hyvin tilapäinen piikkaus ja Nikkelin hinta lähtee palautumaan pomminvarmasti lähemmäs 30 000 dollarin tasoa. Ja tuon piikin jälkeen ostinkin sitten em. rahastoa. Ja kuten olin ajatellut, Nikkeli laski 30 000 dollarin tietämille. Mutta mitenkäs kävikään? Rahaston arvo laski 40% samaan aikaan kun järki olisi sanonut sen nousevan 100% ! Ei auttanut kuin lyödä rahasto laitaan ja purra hammasta. Onneksi tuo oli kokeiluluontoinen suht. pienellä positiolla. Ja todennäköisesti viimeinen kerta kun kosken mihinkään missä lukee WisdomTree. Mutta kyllä tuosta jäi kyllä todella huono maku ja yhtä kusetusta tuntuu olevan koko WisdomTreen touhu. Neuvoni onkin; ei kannata lähteä leikkimään vastaavilla, jos ylipäätään millään rahastoilla, älä osta!

 

Ostopaikkoja


12.03.2022

Viime viikkoina on tullut nostettua osakepaino käytännössä 100%:iin. Sota Ukrainassa aiheutti aika syvän kuilun ja OMXH kävikin jo alle 10 000 pisteen, karkeasti pyöristäen lähes 30% alle viime syyskuun huipuistaan. Täytyy myöntää, itse en onnistunut pilkkimään sillä hetkellä juuri mitään käteisposition ollessa jo hyvin pieni. Salkku onkin aika tukevasti tällä hetkellä miinuksella, vaikka indeksi onkin korjannut jo useamman prosentin pohjan yläpuolelle.

Pidän mahdollisena että pörssissä voidaan nähdä toki vieläkin isompi korjausliike alaspäin. Koronakeväänä käytiin jopa 7000 tasolla, joskaan ihan niihin tasoihin en usko millään. Mutta ihan yhtä lailla voidaan mennä voimalla ylöspäinkin. Kaikki riippuu nyt siitä miten sota Ukrainassa etenee. Uskon ja toivon että rauha voitaisiin saavuttaa nopeasti. On oikeastaan ihan yhdentekevää mihin suuntaan salkku nyt kehittyy, kaikki ajatukset ovat nyt Ukrainan tilanteessa ja ei auta kuin toivoa parasta, mahdollisimman pian.

 

Ostolaidalla


15.02.2022

Tammikuussa sijoittajat odottivat tammirallia ja vaikka tammikuun alussa kurssit näyttivätkin suuntaavan edelleen koilliseen, tapahtui tammikuun alkupuolella merkittävä käänne ja alkoi korjausliike. Viime aikaisina ajureina ovat olleet nouseva inflaatio, koronnostopaineet sekä Ukrainan tilanne. Laineet ovat lyöneet helmikuun puolelle ja monet indeksit ovat tulleet jo reilusti yli 10% alas huipuistaan (OMXH n. 13450 -> 11750). Joissakin kasvuyhtiöissä on nähty paljon kovempiakin korjausliikkeitä mikä on poistanut suurimpia yliarvostuksia, mutta lasku on tarttunut myös arvoyhtiöihin ja olenkin siirtynyt parin viime viikon aikana vahvasti ostolaidalle.

Aika näyttää mihin suuntaan tästä lähdetään laajemmassa kuvassa. Oma näkemys on että epävarmuus jatkuu eikä ainakaan lähiaikoina tulla saavuttamaan OMXH:n osalta syyskuun huippua. Ajureita on kyllä ylöspäin olemassa:
- Ukrainan kriisin purkautuminen, minkä seurauksena öljyn ja kaasun hinta lähtee luisuun
- komponenttipulan hellittäminen
- Koronapandemian päättyminen, yhteiskuntien avautuminen
- inflaation hidastuminen
Seuraan tilannetta nyt rauhallisin mielin paksun osakepainon kera.

 

Sijoitusstrategiani avaamista


20.12.2021

Pyörittelin taas hieman DAX:n käppyröitä ja kylkeen hieman arvauksia mahdollisista suunnista. Tällä hetkellähän olen pitänyt aika maltillista osakepainoa, sillä pörssistä löytyy aivan liikaa yliarvostettuja osakkeita. Kun yliarvostus purkaantuu vääjäämättä jossakin kohtaa ja indeksit lähtevät laskuun, tällöin myös ns. varmat kohteet laskevat indeksin mukana. Ei tietenkään niin paljon kuin yliarvostetuimmat osakkeet.

Tällä hetkellä kannattaa siis olla sijoitusten kanssa todella varovainen, sillä potentiaalia alaspäin on paljon. Tällä hetkellä ollaan ns. kanavan ylälaidassa, kuten kuvasta voi nähdä. Ja tällä hetkellä se ei vaadi kuin jonkin isomman huonon uutisen niin suurempikin korjausliike on vääjäämätön. Piirsin käyrälle muutaman suuremman laskutrendin, joissa kaikissa on havaittavissa sama ilmiö: kun pörssi on laskenut karkeasti noin kymmenen prosenttia, on tullut perään reilumpi tasokorjaus alaspäin. Sanoisin että DAX:n osalta voidaan käydä vuoden pari sisällä alle 13 000 tasolla. Ollaanko nyt siis vasta alussa vuoden pari kestävää laskutrendiä?

Jossakin kohtaa suunta on taas vääjäämättä ylöspäin. Mikään suuri virhe ei ole tälläkään hetkellä poimia salkkuun sellaisia osakkeita joissa näkee vahvan nousupotentiaalin. Itse pidän Nokiaa yhtenä sellaisena. Tai sijoittaminen sellaisiin yhtiöihin, joista irtoaa jopa 5-7% osinkoa jo näilläkin arvostustasoilla, esimerkkinä mainittakoon vaikkapa Nordea. Mikään suuri virhe ei ole sijoittaa myöskään indeksiin, sillä mitä luultavimmin ollaan vähintään samoilla tasoilla taas muutaman vuoden päästä, ja vielä varmemmin 10 vuoden päästä. Mutta indeksitasolla en lähtisi nyt sijoittamaan vaan odottaisin parempaa paikkaa. Jos raha polttelee ylenmäärin takataskussa niin tällöin markkinalle kyllä kannattaa lähteä, mutta pienin askelin ja ajallisesti hajauttaen.

Sopivan sahaamisen seurauksena DAX voi kolkutella 18 000 pisteen tasoja vuonna 2024 ja 20 000 taso voidaan saavuttaa ennen 2030-lukua. Tämä puhtaasti teknisellä analyysillä arvioiden. Mutta ihan yhtä hyvin voidaan lasketella useampi vuosi 12 000 tasolle, josta alkaisi sitten pidempi trendi 18 000 tasolle. Pitkään suuntaan tulevat vaikuttamaan suuret trendit kuten ympäristöasiat ja vetytalous.

 

Pörssi on ihan rikki


18.11.2021

Syyskuussa oli pieni korjausliike, mutta eipä kuitenkaan kovin kummoinen. Isomman rommauksen ainekset alkavat olla kuitenkin jo kasassa, sen verran alkaa uutisvirta olemaan aivan älyvapaata. Muutamia poimintoja:

1. Useiden uusien EV-autovalmistajien arvostukset ovat pöyristyttäviä. Tesla tietenkin ykkösenä ja aivan järjettömällä valuaatiolla, sillä sen arvo on jo enemmän kuin kaikkien perinteisten autovalmistajien arvo yhteensä! BMW + Daimler + Volksvagen + Volvo + Ford jne. Teslan arvo on karkeasti noin biljoonan ja kun sen suhteuttaa siihen että Tesla myy tänä vuonna alle miljoona autoa, niin valuaatio on miljoona per myyty auto! Tesla on kyllä kasvanut voimakkaasti, mutta vaikka myynti olisi 10 miljoonaa autoa niin valuaatio olisi silti 100 000 / myyty auto. Samalta listalta löytyy myös jopa vielä räikeämpi esimerkki Rivian, jonka arvo ($129 B) on suurempi kuin Daimlerin vaikka Rivian on myynyt vasta joitakin satoja autoja. EV-osakkeisiin on leivottu aivan järjettömät odotukset ja olen pomminvarma etteivät ne kovinkaan monessa tapauksessa toteudu. EV:issä tultaneen siis näkemään valitettavasti merkittäviä valuaatioiden sulamisia ja moni tulee vielä pettymään ja menettämään rahansa. Samanlaisia sulamisia tultaneen näkemään myös vetypuolella, jossa monet "startupit" ovat aivan mielettömissä valuaatioissa.
Lähde: https://companiesmarketcap.com/automakers/largest-automakers-by-market-cap/

2. Uutisvirrassa ja keskustelupalstoilla alkaa näkyä mitä kummallisempia perusteluita sille miksei markkina muka olisi vielä yliarvostettu.
- "no kun Tesla tuplaa myynnin joka vuosi niin vuonna 2025 myynti on jo yli 10 miljoonaa autoa per vuosi." Uusien tehtaiden määrä luonnollisesti tuplataan joka vuosi, 2, 4, 8, 16, 32, 64 jne... Laskukaavan mukaan vuonna 2030 pitäisi myydä jo noin 500 miljoonaa autoa per vuosi. Kysyn vaan että kenelle? Marsilaisilleko? Ja kuuhun kuu-ukoille?
- kryptovaluutat; "200% nousu joka vuosi". No mennäämpä samalla nousukulmalla vielä muutama vuosi niin kryptojen valuaatio alkaa olla suurempi kuin koko maailman BKT. Koko ajan puskee uutta kryptoa markkinoille uusilla nimillä. "No, mutta kun eihän se kasvu siihen pysähdy, nehän ovat kryptoja". Sijoittajien ajatusmaailma on muuttunut aivan järjettömäksi ja aletaan olla jo niin kaukana todellisuudesta että jossakin kohtaa realiteettien on pakko tulla vastaan. Henkilökohtainen mielipiteeni on että kryptot ovat kutakuinkin arvottomia, lyhyesti: ethän koske.
- P/E ja P/B ovat kuralla. "no, mutta kun EV/S on sitä ja tätä". Perinteiset mittarit/faktat sivuutetaan "keksimällä" uusia mittareita, joilla voidaan ihan väkisin hakemalla hakea jokin perustelu nousulle. Tai haetaan perustelut jakamalla markkina pienempiin osiin tai jättämällä osia pois; "no, mutta kun huomioidaan inflaatio ja tästä jättää EV:t pois niin..."

Listaa voisi jatkaa helpostikin. Itse pidän edellä mainituista syistä käteisposition korkeana, joskin salkussa pysyy muutama tarkoin harkittu täsmäpoiminta kuten Nokia. Ostopaikkoja odotellessa.

 

Pikkudipin hyödyntäminen


23.09.2021

Edellisen päivityksen jälkeen tulikin sitten oltua kaupoilla harvinaisen nopeasti. Maanantaina 20.9. lisättiin salkkuihin useampaakin osaketta, sillä Kiinasta ja kiinteistöjätti Evergrandesta kantautuneet uutiset vaikuttivat monen osakkeen ylireagointiin alaspäin. Mm. Honkarakenne ja Outokumpu korjasivat pyöreästi 10 prosenttia alas. Noilta tasoilta oli pakko ottaa tavaraa reilumminkin salkkuun. Honkarakenne oli varsinainen onnenpotku, sillä se tuli myytyä peräti 15% tuotolla eilen pois. Honkarakenne ylireagoi mielestäni vahvasti ylöspäin Evergranden saatua lainojansa järjestykseen ja pörssien laannuttua. Se paikka piti hyödyntää. Samoin muutama muukin osake sai taas lähteä salkusta eilen ja tänään indeksien lähestyessä taas huippujaan, suurin osa muutaman prosentin tuotolla. Mutta mukavasti tuli tuottoa muutaman päivän treidaamisella.

Osakepaino pysyköön taas matalalla, sillä itse pidän osakkeita tällä hetkellä yliarvostettuina ja tuntuma on että alaspäin lähdetään nyt suhteellisen herkästi kun kohdalle vain sattuu sopivaa uutisvirtaa. Ostopaikkoja taas odotellessa.

 

Merkkejä korjausliikkeestä


19.09.2021

Mediassa on toitotettu viime päivinä kuinka ammattisijoittajat ja muut tahot ovat alkaneet varoitella mahdollisesta korjausliikkeestä. Mitään älyttömän isoa dippiä ei ennusta juuri kukaan vaan korjausliikkeen on laajalti ennustettu olevan haarukassa 10-20 %. Menneellä viikolla ja viime viikkoina tietyistä asseteista on jo sen verran ropissutkin, mutta laajemmassa kuvassa on nähty vasta muutamien prosenttien pudotusta.

Sanoisin että nyt on hyvä aika alkaa heräilemään ostolaidalla ja jos käteispaino on hyvin suuri niin tiettyjä hyviä pelipaikkoja on jo ilmaantunut. Mm. Nokia on lasketellut reilusti yli 10% muutamien viikkojen takaisista tasoistaan, noin 5,3:sta 4,7:ään. Nokialla on osavuositulosten perusteella ollut käynnissä positiivinen kehitys jo useiden kvartaalien ajan, eikä laskulle ole mitään muita perusteita kuin että yleinen sentimentti on laskenut. Lisäsinkin Nokiaa juuri omaan salkkuun.

Pidän kuitenkin oman linjan vielä aika konservatiivisena, sillä kutakuinkin kautta linjan pörssissä on vielä krooninen yliarvostus. Vaikka mm. OMXH on lasketellut viime viikkoina lähes tuhat pistettä (n. 13450 -> 12780) niin ollaan kuitenkin vielä 2000 pistettä koronaa edeltäviä tasoja ylempänä. Näiltä tasoilta pitää indeksien tulla vielä aika paljon alemmas ennen kuin lähden laajemmin ostolinjalle. Käteispossan iso paino siis pysyy ainakin vielä toistaiseksi. Mutta ainakin yksittäisten osakkeiden ostopaikkoja kannattaa nyt jo seurata tarkemmalla silmällä.

 

Joko kohta ropisee?


19.08.2021

Viimeiset kuukaudet ovat olleet harvinaisen tylsiä pörssien vatuloidessa. Suunta on ollut niukasti ylöspäin ja välillä on ollut vain hyvin pientä yskähtelyä ilman todellisia ostopaikkoja. Olenkin nyt vain keventänyt salkkua entisestään ja erät HK Scania ja Nokiaa meni myyntiin. Molemmat ihan hyvillä ajoituksilla 20 senttiä nykykurssia ylempää (Nokia 5,35) ja päätin kyllä myyntihetkellä että ostan näistä hinnoista (Nokia 5,15) erät takaisin, mutta on kuitenkin jäänyt tekemättä. Syy siihen on pörssien yleistasossa, johon on jo pakko alkaa tulemaan isompaa korjausliikettä. Kun indeksit niiavat, laskee siinä kaikki mukana, siksi noudatan nyt hyvin tiukkaa linjaa ostojen suhteen. Tämä linja pitää vaikka odottavan aika onkin ollut nyt todella pitkä.
 

Ei tapahdu juuri mitään


01.05.2021

No ei tuo otsikko ihan pidä paikkansa, sillä monilla yrityksillä ensimmäisen kvartaalin tulosjulkistus on aiheuttanut tavallista suurempaa turbulenssia. Oman salkun osalta Nokian tulos ja roima kurssinousu sen jälkeen toi mukavaa piristystä. Nokiat pidän kuitenkin vakaasti salkussa, sillä käytännössähän 5G on vasta alkutaipaleella ja isoimmat liikevaihdot (ja toivottavasti myös voitot) ovat vasta tuloillaan. Nokia on ja pysyy nyt niin sanotusti pitkässä salkussa.

HK Scanin tulosjulkistus on vasta ensi viikolla ja sen osalta riittää suurin piirtein plusmerkkinen tulos, mikä varmasti riittää kurssinousun jatkumiseen. Sekä Nokiassa että HK Scanissa on käänneyhtiöinä nyt mielestäni erittäin hyvät saumat koviinkin kurssinousuihin. Tämä ei ole sijoitussuositus.

Käytännössä en ole tehnyt salkkuun viime viikkoina yhtään mitään viilauksia, enkä tee ennen kuin merkittävät yliarvostukset lukuisissa yrityksissä ja ylipäätään koko pörssissä liudentuvat. Maltan odottaa isompaa kuoppaa ja sitten on taas aika isommille peliliikkeille.

 

Tylsää odottelua


10.03.2021

Istun käteiskassan päällä ja olen odottanut nyt hyvän tovin isompia dippejä ja kunnollisia ostopaikkoja. Eipä ole näkynyt, joten viime viikot ovat olleet hyvin tylsiä. Ihan vain pari pientä nappikauppaa, sekä HK Scania että Nokiaa on tullut lisättyä salkkuun.

Sen verran possa on tietysti isomminkin muuttunut että pääsimme eroon öljyrahastoista näillä näkymin ihan hyvällä hetkellä. Suurimmat erät myytiin WTI:n ollessa 64 ja 66 dollaria. Nyt se on lasketellut reilun 67 dollarin huipuista reiluun 63 dollariin, joten myynnit osuivat nappiin. Tokihan se voi nousta vielä muutamassa kuukaudessa vaikka 80 dollariinkin, mutta yhtä hyvin laskea taas 50:n tasolle, joten koin että nyt oli hyvä hetki päästä niistä eroon hyvällä tuotolla. Ostot tehtiin pääasiassa 2020 keväällä 30 ja 40 dollarin väliltä.

Omat odotukset on että DAX korkkaa keväällä vielä 15 000 rajapyykin ja S&P:ssä rikkoutunee 4000 pistettä. Shorteilla en uskalla lähteä nyt pelaamaan kun keskuspankkien seinästä nykäisemät valtavat rahamäärät voivat puhkua ja puhista kuplaa vielä kunnolla noitakin tasoja ylemmäs. Parempi nyt siis vain rauhassa katsella mihin tämä maailma tästä menee.

 

Salkku taas lähes tyhjä


22.01.2021

Börsät ovat senkuin nousseet ja mielestäni ollaan nyt jonkinmoisessa kuplassa. Varsinkin useat amerikkalaiset yhtiöt ovat täysin ylihinnoiteltuja, Tesla ja muut sähköautoyhtiöt, vety-yhtiöt ja monet muut. Valuaatio on aivan käsittämätön, mistä kertoo se että tällä hetkellä Teslaan sijoittamalla ja Teslan nykyisellä tuloksentekokyvyllä, saisit rahasi takaisin noin 1500 vuodessa!

Keskuspankit ovat pumpanneet rahaa kuplaan. EKP joutui kuitenkin pari päivää sitten jo lyömään rahahanoja kiinni. FED:kään tuskin pystyy jatkamaan hirvittävää rahanpainoa kovinkaan pitkään. Kun markkinoilta häviää miljarditolkulla helppoa rahaa, tulee se väistämättä näkymään pörssien alavireenä jatkossa.

Koronavirus on edelleen mysteeri. Pureeko rokotukset eri muunnoksiin miten tehokkaasti, sakkaako valmistus. Merkit juuri nyt eivät ole kovinkaan lupaavia.

Sen verran on epävarmuutta ilmassa useasta suunnasta että olen viime viikkoina tyhjentänyt salkut lähes kokonaan, osakepaino on enää n. 5%. Salkussa on enää pari defensiivistä, HK Scania suurin osa; ruokaa menee aina tasaiseen tahtiin. Suurimmat rahalliset panokset ovat vielä öljyrahastoissa. Tuotannon leikkaukset ovat tasapainottaneet sen hintaa ja jossakin kohtaa kysyntä taas elpyy, se on varmaa. Tämän suhteen pitää olla edelleen maltillinen.

Nyt sitten odotellaan seuraavaa isompaa dippiä suuren käteiskassan voimin. Sitten vasta taas isommalla volyymillä mukaan.

 

Nyt on taas hyvä aika lähteä mukaan!


30.10.2020

DAX on kyykännyt muutamassa viikossa lähes 2000 pistettä alas (13300 -> 11300, kuva alla). Helsingissä (10 400 -> 9400) ja USA:ssa lasku on ollut maltillisempaa, mutta nyt alkaa olemaan taas selkeästi ostopaikkoja siellä täällä. Olenkin itse lisännyt nyt osakepainoa voimakkaasti. En usko että tällä kertaa mentäisiin ihan niin alas kuin maaliskuussa, mutta nyt pitää jättää aika reilusti kassaa myös sitä varten. Silloin pitää lyödä rahat kiinni kun markkinat sukeltavat!

Mainittakoon sivuhuomautuksena että löin isohkoja panoksia (viisinumeroisen summan) kiinni Nokiaan ennen 29.10.2020 osaria. Osarin jälkeen Nokia romahti lähes 20%, joten ei tässä pelkästään tuotoilla voi kehua. Pidän Nokiat edelleen salkussa, kyllä nekin sieltä vielä nousevat kun malttaa vain odotella. Nyt vaisuhko osari osui huonoon sentimenttiin ja mielestäni kurssi ylireagoi liikaa alaspäin.

 

Pitkän aikavälin pohdintaa


29.09.2020

Tulipahan taas pyöriteltyä käppyröitä (kuva alla). S&P 500:n historiallinen kehitys näyttää jokseenkin suoraviivaiselta. Asteikko on logaritminen, kehityskäyrä ei-inflaatiokorjattu. Merkitsin kuvaan mustalla ns. keskilinjan, punaisella vaihteluvälin alarajan ja vihreällä vaihteluvälin ylärajan. Hämmästyttävän hyvin kehitys on mennyt näissä raameissa.

Kysymys kuuluukin; onko nykyhetki sellainen että kannattaisi lähteä vai pysyä osakemarkkinoilla? Mielestäni lähteä, erityisesti nyt kun piikki on taas lähestymässä ylärajaa. Vuoden 2018 lopun pieni romahdus oli hyvä paikka ja toinen, vielä parempi paikka, oli vuoden 2020 kevään Koronan aiheuttama romahdus.

Toisaalta. Hyvin pitkällä aikavälillä, tasaisesti hajautettu sijoittaminen, on kyllä ihan järkevää, sikäli mikäli maailmantalous kehittyy vähänkään samansuuntaisesti kuin se on tehnyt jo 100 vuotta. Historian saatossa huipullakin sijoitettu raha on ollut plussan puolella kymmenen vuoden päästä, vaikka välissä olisi ollut rajukin romahdusjakso.

Jos trendi säilyy niin S&P saavuttaa 10 000 pisteen rajan noin vuonna 2040, aikaisintaan vuonna 2035 ja viimeistään vuonna 2050. Negatiivisesti ajatellen saatamme olla tässä samassa, tämän päivän n. 3350 pistelukemassa yhä vuonna 2030.

Henkilökohtaisesti pidän nyt osakepainon maltillisena ja odotan isolle rahalle parempia ostopaikkoja.

 

Salkku lähes kokonaan lihoina


14.8.2020
Tuleeko isompi korjausliike alas toisen Korona-aallon myötä?

Toukokuusta asti markkinaliikkeet ovat olleet jokseenkin maltillisia. Sijoittaminen meni treidaamisen puolelle, ostelin välillä alempaa, möin aina vähän ylempänä. Periaatteena että kun DAX on 13 000 paikkeilla niin lappuja lähtee rankasti myyntiin ja kun lasketaan 12 500 tasoille niin ostot taas käyntiin. OMXH:ssa vastaava väli n. 9600 ... 9200.

Nyt on kuitenkin sellainen kutina että varsinkin USA:n börsät ovat nousseet jo aivan liikaa, NASDAQ ATH +10%, S&P ATH jne., joten olen laittanut lihoiksi nyt lähes koko salkun. Osakepaino on enää n. 20%. Salkussa on enää lähinnä muutamia makupaloja, esim. Exel, josta kaavailen kympin lappua puolen vuoden sisällä, jos ja kun seuraava osari on samoilla tasoilla kuin edellinen.

 

Realisointia välibulliin


1.5.2020

Vappua edeltänyt viikko oli sen verran kovaa nousua, että päätin kotiuttaa osan osakevoitoista. Esimerkiksi OMXH nousi jo lähes samoille tasoille missä oltiin elokuussa 2019. Eikä silloin ollut markkinoilla mikään hätä päällä, toisin kuin nyt. S&P alkoi lähestyä jo 3000:ia, jota pidin jo aiemmin jonkinlaisena maksimitasona ja joka olisi saavutettu toukokuussa. Jotenkin tuntui että nyt tultiin liian nopeasti ylös ja painelin pari päivää myyntinappuloita ja realisoin voittoja.

Painotukset tällä hetkellä
- osakkeet 55%
- öljy 15%
- käteinen 30%

Vaikka näyttääkin siltä että nyt voisi olla jopa ainesta suurempaankin korjaukseen alaspäin niin en usko että mentäisiin maaliskuun lukemiin asti vaan näyttää vahvasti siltä että maaliskuu jäi tämän kriisin pohjaksi. Kuinka alas tässä nyt lasketellaan onkin valtavan iso kysymysmerkki. Ostoja alan lisäilemään ainakin jos mennään yli 10% alaspäin. Täytyy tarkkailla kehitystä ensi viikolla tiuhaan ja erityisesti uutisointia eri maiden Koronarajoituksien poistoista. Öljyyn varsinkin sillä on nyt erittäin iso merkitys. Öljy on onneksi vähän rauhoittumassa pahimman paniikin kaikottua, enempää en siihen kuitenkaan pelimerkkejä laita vaikka potentiaalia olisi korkeisiinkin tuottoihin.

 

Käyrät täsmäävät edelleen - öljy rommaa


22.04.2020

Zoomailin taas huvikseni finanssikriisin ja koronakriisin käppyröitä ja edelleen tuntuu trendit täsmäävän (kuva alla). Edellisessä postauksessani jo mainitsin että aikajänteet ja asteikot on hyvin vapaasti zoomattu, joten en toista tähän samoja kappaleita.

Jos iso trendi jatkuu vastaavana niin S&P voisi rikkoa 3000:n rajapyykin touko-kesäkuussa. Sen jälkeen tulisi kenties vähän reilumpaa laskua, mutta syksymmällä mentäisiin uudestaan 3000:sta läpi ja siitä vähitellen taas kohti ATH. Ajattelisin muuten oikein pitkällä tähtäimellä että seuraava isompi ATH olisi 4000 pisteen tietämillä, mutta sen aika voisi olla noin 2020/2030 lukujen taitteen vaiheilla. Ja sen jälkeen olisikin taas jonkin isomman kriisin aika, ehkä ilmastonmuutos vahvimpana sysäyttäjänä. Tässä vähän ympäripyöreää spekulaatiota tulevaisuudesta:)

Olen ostanut osakkeita lisää dipeistä ja tällä hetkellä painotukset ovat noin:
70% osakkeissa
15% öljyssä
15 % käteisenä

Öljyllä ei ole tullut tehtyä enää kauppoja, yksinkertaisesti niiden painoarvo on laskenut syystä että niiden osalta salkku näyttää nyt erittäin rumaa miinusta. Öljyhän on nyt halpaa kuin saippua. Edelleenkään en tee sen osalta mitään hätiköityä vaan odotellaan korkeampia hintoja vaikka 10 vuotta.

 

Mihin suuntaan pörssi kehittyy?


09.04.2020

Skaalailin hieman, runsaasti vapauksia ottaen, reilun 10 vuoden takaisen finanssikriisin ja koronakriisin käppyröitä (S&P 500). Kuvassa sininen viiva on vuosilta 2008-2010. Romahdus ja orastava nousu on noudattanut vähän turhankin tarkasti mennyttä. Toki tässä pitää huomioida eri aika- ja asteikkoskaalaus, mutta toisaalta robottikaupankäynnin seurauksena asiat tuppaavat tapahtumaan tänä päivänä tuplanopeudella 10-vuoden takaisiin verrattuna.

Oikeastihan nykyinen kehitys voi mennä mihin tahansa suuntaan. Johan sen järkikin sanoo että jos nyt iskee raju Koronan toinen aalto päälle niin voidaan mennä rajustikin vielä alas. Mutta ehkä nyt voisi olla jopa todennäköistä että kehitys menee samoilla käyrillä kuin 10 vuotta sitten (kuvan sinisempi alue).

Olen lisäillyt salkun osakepainoa edelleen, nyt ollaan jo lukemissa:
50% osakkeissa
20% ETF:ssä (erityisesti öljy)
30% käteisenä

Koska jäin aavistuksen osakejunasta niin nostin öljyn osuutta salkussa, sillä se on madellut hyvin alhaisissa lukemissa, yhä edelleenkin. Näen että sitä vivuttamalla voi päästä nyt parempiin tuottoihin kuin osakkeilla. Toisaalta käteispaino on edelleen aika reilu, jos vielä kuitenkin tulisi ostopaikkoja osakepuolelta. Eikä se maailmaa kaada jos käteinen jää odottamaan vaikka pidempäänkin, kurssit ovat jo sen verran korjanneet että tällä hetkellä osakeostot on parempi pitää täysin jäissä.

Osakkeiden osalta salkku näyttää erittäin vihreältä, lähes kaikki osakkeet näyttävät kaksinumeroisia plussamerkkejä. Öljyn osalta ollaan nyt hieman vihreällä, mutta se on nyt pitkässä salkussa ja tarkoitus myydä vasta kun öljyn hinta alkaa taas olla 50 dollarin paikkeilla.

 


 

Osto-ohjelma käynnissä


30.03.2020

Täytyy myöntää, nyt on ollut jo osto-ohjelma käynnissä viikon pari ja tällä hetkellä painotus on karkeasti noin:
40% osakkeissa
10% ETF:ssä (erityisesti öljy)
20% korkorahastoissa
30% käteisenä

Pörsseissä on ollut noin viikon kestänyt välibull, kenties kuolleen kissan pomppu, mutta pidemmän aikavälin suunta on kyllä täysi arvoitus. Veikkailin aiemmin että pörssit kävisivät vielä 20% alempana kuin tämän hetken pohjakosketus maaliskuun puolivälin jälkeen (oheisessa kuvaajassa OMXH n. 6750 pistettä).

Koronauutiset, tartuntamäärien ja kuolleiden määrien kehitys, tulee ohjaamaan markkinaa vielä vahvasti parin viikon ajan. Jos tilanne vain pahenee ja pahenee niin sen jälkeen aletaan olemaan yhä suuremmissa reaalitalouden ongelmissa ja voidaan nähdä uudet pohjatasot; sitä varten on onneksi olemassa vielä reilusti käteiskassaa ja toisaalta korkopuoli, jonka siirrän osakkeisiin. Jos puolestaan Koronatilanne näyttää helpotuksen merkkejä niin tästä voidaan toisaalta jatkaa myös aika reipastakin vauhtia ylös.

Öljy-ETF:t on aika rumasti miinuksella, mutta mitäpä tässä hätäilemään, kyllä ne sieltä muutaman vuoden sisällä nousevat ylös. Lentoliikenne, ja liikkuminen ylipäätään tulee olemaan takuuvarmasti ainakin lähikuukaudet aika minimissä, joten mitään roimaa nousua ei varmastikaan ole tulossa. Ei auta kuin odottaa, pitkään.

 

Ei kiirettä ostoksille


17.3.2020

Lähipäivät on ollut pitkälti odottelua ja tulevan pohjakosketuksen arviointia. Parempi kun ei tee nyt mitään. USA:ssa koronan vaikutukset eivät vielä ole täysillä päällä ja kun siellä mennään taudin levitessä laajempiin karanteeneihin ja muihin järeämpiin eristystoimenpiteisiin, jotka näen väistämättöminä myös siellä, tulee amerikan börsät laskemaan vielä. S&P ATH kävi vajaassa 3400 pisteessä ja 50% tiputus siitä tarkoittaisi 1700 pistelukua. Siihen on vielä matkaa (nyt taso n. 2400) ja pysähtyykö luisu edes sinne tienoille on toinen kysymys. Jokseenkin pomminvarmasti käydään ainakin alle 2000 tasoilla.

Euroopassa on jo vähän odottavampi tunnelma, mutta harva uskaltaa ostojen puolelle kun amerikan puolella tullaan melkoisella varmuudella vielä rymisemään alaspäin.
DAX nyt n. 8700, luisu voi hyvinkin jatkua alle 7000 tasolle, nykytasosta -20%
OMXH nyt n. 6800, luisuvaraa hyvinkin vielä -20% nykytasosta.
Vielä ei ole siis kiire laajamittaisille ostoksille.

 

Nyt rymistelee kunnolla alas


12.3.2020

Väliin tuli laitettua pikkupossaa jo myös DAX:n käänteisen puolelle, Euroopassa kun Korona näyttää nyt etenevän semmoisella vauhdilla ettei sitä pysäytä enää mikään. Luisu oli kuitenkin jo sen verran kova että tänään torstaina oli pakko luopua kaikista lopuistakin käänteisistä, kunnon voitolla sentään! Luovuin noista jopa omasta mielestäni ehkä liian aikaisin; pidän edelleen todennäköisenä että tästä mennään vielä DAX:n osalta alle 8000:n, oikein rommatessa jopa tasoille 7000, 6000, kuka tietää...

S&P:kin voi laskea vielä vaikka alle 2000:n, ja on jopa todennäköistä että lasku huipulta tulee olemaan yli 50% ja jolloin ollaan alle 2000 tasolla, mutta eihän noita pohjia osaa kukaan ennustaa. Romahdus on ollut nopea ja on täysin mahdollista että nähdään todella nopea korjausliike myös ylöspäin. Tässä vaiheessa harmittaa että tuli aloitettua myynnit liian aikaisin ja kaikki loputkin meni ehkä liian aikaisin. Mutta toisaalta nyt on aika siirtyä vähitellen osakeostojen puolelle ja ainakin on nyt käteispaino lähes 100%. Huomenna heti aamusta voisin lisätä salkkuun jo sitä sun tätä ja pitkään holdiin. Osto-ohjelma niin sanotusti käyntiin. Mutta vain noin 10/90 painolla.

Mainittakoon myös että laitoin nyt rahaa kiinni myös öljyyn, onhan sekin rommannut Saudien ja Venäjän kiistellessä tuotantokiintiöistä jo noin 30 dollarin tasolle. Kyllä ne Saudit ja Venäjä tässä vielä sopuun päätyvät ja ainakin pitkällä tähtäimellä nähdään öljyn hinnan paluu ainakin 50 dollarin tasolle. Voihan se tosin laskea vielä vaikka 20:een dollariin, mutta ostan sitten vaikka vielä reilummin sitä lisää. Sivuhuomiona että kultaan ja muihin arvometalleihin en koske, eläköön ne omaa elämäänsä, sillä aika pienin panoksin tässä edelleenkin pelaan eikä rahaa nyt voi sentään joka suuntaan tunkea vaikka mieli tekisikin. Jälkiviisaana sanon että kultaan olisi tietysti pitänyt laittaa pelimerkkejä lisää samaan aikaan kuin S&P:n käänteiseen, mutta koin että tuolta käänteisen puolelta saan kovemmat tuotot.

Aiemmin tuli otettua esille myös tuo Mandatum Lifen eläkesäästö. Koska uskon että tästä tullaan vielä jonkin verran alas, niin odotan sen osalta vielä ennen kuin lähden muuttamaan varat taas agressiivisen kasvun puolelle osakkeisiin. Jos monet ovat toimineet ja toimivat samalla tavalla kuin minä, ja, raha alkaa lähiaikoina virrata taas institutionaaliselta puolelta merkittävissä määrin takaisin vahvaan osakepainoon niin sehän tulee sitten ruokkimaan nousua. Mutta ei ihan vielä. Ja näin jälkikäteen tuli mieleen että miksi helkkarissa muutin painotukseksi laskun alkaessa 25/75, kun olisi ollut parempi vetää osakepaino suoraan nollille, 0/100. Mutta eipä tuo muisti enää tässä kohtaa pelaa että oliko ajatuksena että jätän Mandatumin henkilökunnalle mahdollisuuden sijoittaa nuo 25% sitten vaikka defensiivisiin osakkeisiin. No, turhapa tuolla pienellä mokalla on jälkikäteen spekuloida, etenkin kun kurssit olisivat voineet korjata tuolloin myös ylöspäin. Pääasia että isot linjat olen saanut pidettyä oikeilla raiteilla. Ei kai nyt kukaan osaa ajoittaa sijoituksia täysin optimaalisiin kohtiin. Tärkeintä on osua sinne päin ja pienillä hajautuksilla varmistella osumatarkkuutta.

Huom. Ei todellakaan tulla näkemään niin nopeaa nousua kuin lasku on nyt ollut, sillä reaalitalouden puolelle on tullut jo vahinkoa, yritysten liikevaihdot ja etenkin voitot ovat jo kärsineet. Kyllä se näkyy kursseissa vielä pitkään, vuosiakin. Ja mitä enemmän Korona- ja muu paniikki tästä vielä eskaloituu niin sitä pidempään nousu entisille tasoille taas tulee kestämään. Asiaan vaikuttaa paljon mm. keskuspankkien ja valtioiden elvytystoimet, mutta niitä on mahdotonta ennakoida sen kummemmin tässä vaiheessa. Ostolaidalle ei siis vielä ole kiirettä, ja osin myös siksi nousukulma tullee olemaan aika loiva. Alkuun voi tietysti rekyloida aika voimakkaastikin, mutta kuka näitä taaskaan tietää. Ei edes taksikuskit:)

 

Pakko keventää taas


10.3.2020

Kun markkinoilla rymisee niin kirjoittelukin näköjään tihenee ja tihenee. No, ehkä sitten kun nousuputki alkaa niin kirjoittelen enää kolmen vuoden välein, jää nähtäväksi.

Ei tuosta Koronasta ota pirukaan selvää. Markkinoiden suunta on edelleen täysin avoin, voidaan mennä ylös tai reilummin alas, jota pidän paljon todennäköisempänä. Oli kuitenkin pakko taas vähän keventää käänteistä, nyt jo onneksi reilusti plussan puolelta. Nythän tässä pääsee kunnolla tienaamaan:)

Samalla tuli muuten vaihdettua Mandatum Lifessä eläkesäästöjen paino toisen ääripään rahastoon. Aiemmin rahat oli siellä n. 100% osakkeisiin sijoittavassa "riskirahastossa", nyt vaihdoin kaikki vain 25% osakepainon rahastoon. Jos riittävän moni tekee samoin niin aletaan muuten näkemään instutionaalisten sijoittajienkin taholta paniikkinappulan painamista, mikä aiheuttaa sitten vain luisua luisun päälle kun on pakko myydä; muuta vaihtoehtoa ei ole. Olen ainakin omalta osaltani siihen sitten osasyyllinen;)

PS. Tuo Mandatum Lifen vapaaehtoinen yrittäjän lisäeläke on kyllä elämäni suurin virhe. Noissa rahastoissa kun kulut on niin poskettomat että puolet tuotoista sulaa perkeleen kuluihin! (ts. Mandatumin johdon ja omistajien taskuun). Kaikille neuvoksi; älkää kuuna ikipäivänä ostako sellaisia instrumentteja mistä ette pääse kuuna ikuna eroon. Itse en pääse tuosta eroon kuin vasta sitten eläkkeelle siirryttäessä. Eipä tuota silloin parikymppisenä tullut ajateltua tarpeeksi ja nyt jälkikäteen on kyllä vahvasti kusetettu olo. No, laskettakoon tuo possa sitten jonkinmoiseksi hajauttamiseksi ja pienenä lohdutuksena se keventää verorasitusta, jota en selvennä tarkemmin. Ja onhan tuoltakin toki saatavissa ihan hyvää tuottoa, kunhan näkee myös sen osalta vaivaa. Ainakin kerran pari vuodessa pitää tarkistaa sijoitusvarallisuuden kehittymistä ja voimakkaissa markkinaliikkeissä sitten siirtää varoja rahastosta toiseen. Aika pienelläkin vaivalla niistä saa irti huomattavasti paremman tuoton kuin keskivertokansalainen, joka tekee keskimäärin ajoitukset päin pers...ä, tai ei tee mitään eikä paljon viitsi seurata mitä sijoitukselle edes tapahtuu. Ero voi eläkkeelle siirtyessä olla sitten kymmeniäkin tuhansia euroja!

 

Pikku pudotusta


26.2.2020

Kaikki ovat seuranneet tiiviisti Koronauutisointia ja vihdoin ja viimein odotukseni alkavat tuottamaan tulosta. No en tietenkään toivo että tauti tappaisi miljoonia, mutta markkinakäänteen aloittajaksi se kelpaa minulle. Itse asiassa toivoisin paljon järeämpiä karanteeneja, ettei tilanne räjähtäisi ihan käsiin.

Sekava kokonaisuus alhaisine, jopa miinuskorkoineen hoitakoon sitten loput romahduksesta. Möin jo osan käänteisistä, sillä S&P tipahti jo alle ostojen keskihinnan. Mutta eihän tästä ota vielä pirukaan selvää. Nyt tuo pieni myynti jääköön odottamaan käteiskassaan ja eihän sitä tiedä vaikka S&P nousisi tästä vielä uudelleen ylös, +3400, +3500, jolloin pitää olla valmis sitten taas lisäostoihin. Pieni kevennys kyllä helpotti nyt henkisesti, nyt on parempi pelivara kumpaan tahansa suuntaan mentäessä.

 

Kupla senkuin paisuu


23.1.2020

Syntymäpäiväni. Strategia pitää. Laitan aina lisää rahaa kiinni kun S&P nousee aina uudelle 100-pistetasolle, +3300 jälkeen lisäys, +3400 jälkeen lisäys jne. Näin ostojen keskihinta samalla myös nousee; hajauttaminen toimii tässäkin. Pelottaa kyllä hieman että jos tulee kunnon nousupiikki niin ei ole enää varaa tankata VIELÄ ylempää ja miltähän säilytyksen miinuslukema sitten näyttää! Käteinen nimittäin loppuu kohta kesken.

Mahdollinen piikki kyllä ei todellakaan tule kestämään, joten ei tässä suurempia huolia ja murheita ole, vielä. Kiinan Korona, olisiko siitä hyvä tekosyy romahduksen alulle? Ja ainahan mr. trumputisti voi sotkea USA:n ja Kiinan kauppasuhteet kun kauppasopu ei pidäkään. Entäs USA:n ja Euroopan kauppasuhteet, löytyisikö sieltä kunnon kismat? Odotellaan nyt vain maltilla ja seurataan markkinaliikkeitä tiukasti... Olen oikeastaan odottanut tätä paikkaa jo useamman vuoden, mutta vasta alkutalvesta 2020 uskalsin lähteä laittamaan ihan rahaakin rommauksen puolesta kiinni. Näin jälkikäteen kävi kyllä ihan munkkikin, sillä mitä jos olisi ollut käteistä kunnolla vaikka vuonna 2017 ja olisin aloittanut ostot jo silloin. Parempi kun ei tuota liikaa ajattele eikä tarvitse ajatella kun ei sitä ylimääräistä käteistä ollut enkä lähtenyt silloin vielä pelaamaan.

 

Tappiolla ollaan ja alkaa vähitellen hirvittämään


27.12.2019

Lähes kaikki osakkeet on tullut myytyä pois ja olen pelannut suurimman osan S&P:n rommaamisen puolesta, olen ostanut S&P 500 Inverseä (käänteinen), tuplavivutuksella vieläpä, joten miinus alkaa näyttämään kohtuu rumalta. Rehellisesti sanoen tuli ostettua Inverseä jopa alle 3000:n tason.

Toisaalta salkussa on vielä muutamaa osaketta, suurimpana HK Scania, mutta sekin lähtee nyt kyllä laitaan omien ostojen loppuessa. HK Scan tarjosi kyllä kivat voitot, kiitos noille omien ostoille ja täten HK:n johtoportaalle:) Nuokin rahat sitten tuikkaan kyllä tuonne Inverseen, pelkällä korkealla riskillä mennään nyt!

 

Kohta rytisee?


6.10.2019

USA:n S&P 500 on paukuttelemassa 3000:n rajaa, onkohan sinne syntymässä kunnon kuplaa? Perskules, nyt pitänee muuttaa strategiaa ja alkaa myymään noita osakkeita pois ja alkaa laittamaan rahaa kuplan puhkeamisen puolesta. Tonneillahan tässä vain pelataan ja pienillä pelatessa uskaltaa ottaa kunnolla riskiä:) Arvostustasot ovat korkealla, joten pakkohan tässä on olla kuplan makua. Korot ovat toisaalta matalalla, ei se raha sinne löydä ja se raha on puhaltanut kuplaan lisää ilmaa. Rahaa on olemassa tajuton määrä ja keskuspankit paukuttavat senkuin lisää (ei sentään seteleinä, mutta ehkä sekin nähdään vielä? Hyperinflaatiokin vielä joskus?). Tämä raha siis vyöryy pörssiin ja puhaltaa kuplaa entisestään. Eihän tätä kokonaisuutta voi enää ymmärtää pirukaan. Kun kaikki markkina-ajurit tuntuu olevan sekaisin, kukaan ei ymmärrä enää miksi kokonaisuus on tälläinen, niin rommaustahan se alkaa tietämään...
 

Johdanto


Kun juoksuharrastus on vääjäämättä jäämässä hitusen taka-alalle niin nyt on aikaa paasata vähän sijoittamisesta.

Olen ollut pitkään kiinnostunut sijoittamisesta, markkinoita on tullut seurattua aika tarkkaan oikeastaan jo teinistä lähtien. Välillä tarkemmin, välillä vuosikaupalla vain sivusilmällä. Koska olen joutunut tienaamaan kaikki rahat selkänahastani ja suurin osa rahasta on mennyt aina suoraan perheen elättämiseen niin mitään kummoisia varoja en ole sijoituksiin voinut laittaa, mutta jotain kumminkin. 2003 oli hyvä paikka aloittaa, palkasta pystyi laittamaan jotain sentään sivuun. Nousuputki kesti vuoteen 2007 asti, jolloin tuli sitten myytyä kaikki vähitellen pois. Tuotoilla ostettiin uusi auto, mikä ei välttämättä ollut kovin fiksua. No, siihen ei tarvinnut ottaa lainaa ja saatiin päivitys kerralla (vanhasta ruostuvasta Toyota Carinasta uuteen premiumiin), mutta jälkikäteen ajateltuna olisi ehkä kannattanut, sillä 2008 rytistiin markkinoilla kunnolla alas ja silloin olisi kannattanut laittaa kaikki uudelleen kiinni. Toisaalta muutimme uuteen omakotitaloon vuonna 2009 ja pankki ei olisi välttämättä myöntänyt kummoisia lainoja, jos alla olisi ollut jo muhkea autolaina. Tavallaan tuosta kuviosta oli paljon hyötyäkin, saatiin kerralla sitten vähän enemmän asuntolainaa ja kunnon kämppä alle. Vuodesta 2010 alkaen maksettiin ahkerasti asuntolainaa ja elämisen jälkeen sijoituksille ei harmillisesti jäänyt kuin hiluja. Kun vuonna 2019 asuntolainoja oli makseltu riittävästi niin sijoitukset alkoivat taas kiinnostamaan suuremmassa mittakaavassa. Pankki oli suostuvainen asuntolainan lyhennysten maksuvapaalle vuodeksi. Loppukesällä 2019 oli hyviä ostopaikkoja ja uskoin että käppyrät nousevat vielä, rahaa tuli laitettua osakkeisiin. OMX Helsinki oli tuolloin ihan houkuttelevalla, elokuun lopulla hieman alle 9000:n tasoilla. Siitä vähitellen kaikki laitettavissa olevat rahat osakkeisiin kiinni.

 

Saavutuksia

 
Pyssymäki Bäkjaartin voitto 2022, 167,7 km, 25 tuntia/kierrosta.

Spartathlon 2015, 7. sija ajalla 26:23:39. Kaikkien aikojen paras suomalaisaika.

OxRoad Ultra 100-mailisen voitto 2013 ajalla 13:47:44.

Joensuu Night Run 12-tunnin juoksun voitto vuonna 2012 SE-tuloksella 139,879 km.

Useita arvokisaedustuksia polkujuoksun, 100 kilometrin ja 24-tunnin EM- ja MM-kilpailuissa. Paras saavutus on Brivestä Ranskasta 24-tunnin juoksun MM-kilpailuista 15. sija silloisella Suomen ennätyksellä 240,742 km.

Maratonennätys 2:39:55, Tukholma 2011

Copyright © 2025 | Webbinen.net